Block Occupation Detector

För att göra digitalsystemet lite billigare har jag byggt egna “Block Occupation Detectors”. Lenz LB101 fungerar mycket bra men blir ganska dyra vid större mängder. Grunden är hämtad från en av Rutger Fribergs DCC böcker, Digital Command Control.


Kopplingen är mycket enkel. Det som görs är att mäta spänningsfall över två dioder. Om det är ett spänningsfall innebär det att någonting förbrukar stöm på blocket. Denna ström driver då även optokopplaren. Den leder och därför kommer återmatningsmodules att registrera dett.
Det som orsakat problem är motståndet till optokopplaren. Det står 400 ohm påschemat men jag har upp till 5 kohm i verkligheten. Om värdet är för lång kommer optokopplaren att aktiveras för nästan inget alls.
Schema i Eagle format eller PDF kan fås. Filerna finns att hämta i mitt forum. För att se filerna måste man vara registrerad användare och inloggad.
Registrerade användare kan se mer bilder i H0 galleriet, Electronics. Bla hur kretskortet ser ut i olika lägen.