Nu funkar det med MJ-hobbys signaler

Äntligen har jag kommit överrens med LDT dekoder för signalstyrning. Mycket strul har det varit under resans gång. I ett sista försök så kopplade jag ihop ytterligare ett digitalsystem med bara dekodern som last. Då funkar programmeringen som den ska. Troligen är DCC signalen så pass förstörd på anläggningen att den inte duger för programmering. Hoppas bara att den duger i normal drift. Nu är äntligen den första signalen inkopplad och fungerande.


Det har varit en strulig resa att få till det. Mest beroende på att jag använt mitt vanliga digitalsystem. Troligen är signalen så pass försörd att dekodern inte kan tyda DCC signalen säkert. Efter att jag kopplat in ett annat system som jag har fungerar programmering felfritt.
Då kommer nästa lilla överraskning. Utgångarna är inte i den ordning jag förväntat mig. Men det gå alltid att luska ut för jag kan inte hitta i beskrivningen. Första adressen för signaler är 101. Så den trodde jag var på KL5. Icke sa nicke, det är den inte alls. Den fick adress 103. Lite lurigt också med att hela den sidan tar fyra adresser, så högersidan börjar med 105. Där kommer den adressen på den övre plinten som jag förväntat mig. Tar man det bara lite försiktigt så kommer man snart på logiken.
Har provat med en 3-skens signal också. Funkar perfekt. Signalen tar upp två adresser. Ex så kommer adress 103 och 104 att vara en 3-skenssignal. Adress 103 ger en grön, adress 104 två gröna. Sätter man adress 103 eller 104 till rött så blir signalen också röd.
Bilden ovan är länkad till en liten film på 4:30 som visar hur signalen i detta läge fungerar. Snygga mjuka ändringar av signalbilden. Vad som måste göras är att trimma in när signalen ska gå från grönt till rött. I detta läge styrs det helt av Railroad & Co programmet. Skiftning till rött sker då blocket inte längre är allokerat av tåget. Den frisläppningen sker för sent för att signalen ska bli bra. Men det löser man säkert med ett litet makro so mändrar signalen när loket går in på nästa block.
Nu är tre signaler inkopplade, två 2-skens och en 3-sken. Funkar precis som jag trodde det skulle funka. Justering kvar att göra.

Efter mycket fixande så visas rätt signalbild på 3-skenssignalen. Det gäller att komma på hur programmet fungerar om man inte läser manualen. Stora problem med at “kör 40” visades i alla lägen. “Kör” ville inte visas. Detta beror på hur programmet skickar kommandon till dekodern.

Nu finns även en film på tre-skenssignalen upplagd. Som msynes på filmen så ska justeringar göras för att ställa signalen i “rött” tidigare efter passage av den samma.