H0e modulbygge

Äntligen har jag kommit till skott och börjat bygga på mina Hoe moduler. Plywood nu uppsågat för ramar. Det som saknas nu är mina hörnmoduler. Men som vanligt så räcker ju inte materialet till. Ingen panik dock utan det kommer att läsa sig inom en snar framtid. Nu ska det borras hål i samtliga gavlar.
Om planerna funkar så kan det bli lite byggande på Strängnäs tågmarknad. Men det är lite beroende på om tid finns till det.


Första ramen ihopskruvad. Nu är det bara resten kvar.
Och det blev några till innan dagen var slut. Dags att räkna ut hur jag ska göra mina hörnmoduler. Kommer inte att följa västeråsstandarden. Kurvan kommer att vara 90 grader. Radien blir också mindre. Men det handlar om smalspår så vissa avaikelser kommer jag att göra.

Samtliga modulramar som krävs är nu monterade. Hörnmodulerna ska bli intressant och se ifall de kommer att fungera. Förhoppningsvis blev de inte allt för vinda.

Lite mer sågat, limmat och skruvat. Ett par moduler är nu föreredda så långt att det går att lägga spår. När man väl kommer igång så går det ganska snabbt. Tyvärr kan det inte blir mer en någon timme eller två varje gång.

Helgens byggträff gav mycket med inspiratin. Mina moduler går sakta framåt. Samtliga smalspårsmoduler har nu fått grund till landskap. Fortfarande mycket kvar men de går i alla fall framåt. Den gröna färg jag skaffade i veckan var väldigt mörk. Så det blir ut för att hitta en ljusare variant. Den modulen får användas som test av vilken teknik jag ska använda för dom andra. Det är trots allt enkelt att riva upp om det inte blir bra. Det verkar också som detta bygge har inspirerat ett par stycken i MMM-Syd att fundera smalspår.


Efter byggmötet i Fruängen så fick man inspiration. Tyvärr räcker inte tiden till men nu börjar i alla fall modulerna få lite landskap. Inte mycket, men en början. Samtliga moduler har fått undervegitation men inte alla är färgade. När färgen torgar är det dags att lägga rälsen.


Första test för att se om mina ny moduler överhuvudtaget passar mins H0 moduler. Och det gick då inte. Verkar som om jag räknat fel på ca 5 cm. Det är också vinkelfel på minst en hörnmodul. Det blir till att göra en ny hörnmodul senare och lösa nuvarande problem med en speciell passningsbit.

Sista hörnar på rundbanan har nu fått spår. Så nu har de moduler som ska med om två veckor spår. Det känns rätt bra. Kvar att fixa är dock elen. På dess små moduler borde det gå ganska fort, ett par timmar max. Sedan ska alla sidor målas och jag som inte ens har färg hemma. Benställningen ska sågas till men det äör också ett snabbt jobb. Hoppas att under helgen kunna fixa till alla de skarvbitar som krävs vid moduleskarvarna. Samt att kolla monteringen. Strulet med att hörnen blev fel har löst sig temporärt. En 10 cm skarvmodul har snabbt gjort. För att göra det enkelt för sig kanske jag skulle försöka få till något broaktigt. Skulle kunna se ut som om modulen är under arbete :).

Nu börjar det kännas lite halvklart i alla fall. De moduler som behövs första gången är klara så långt att de har ballast, spår kapat, kablar inkopplade till rälsen och landskapet är grönt. Nu ska sidor målas och benställning justeras. Det borde vara klart idag. För det skulle vara trevligt att kunna provköra med smalspårlok för att kolla att det i alla fall kan gå runt ett varv.
Ytterligare ett mål har nu uppfyllts. Modulesidorna är inte längre trävita. När färgen torkat ska jag försöka sätta upp samtiliga moduler som det hela är tänkt. Undrar hur lång tid det kommer att ta. Räcker två timmar?

Benen fixade. Moduler provade för komplett montering. I detta läge är detta inte gjort ännu. Men det har provkörts i alla fall. Funkar ganska bra. Loket är ett gammalt Roco i analogt utförande. Men som sagt, det funkade.


Äntligen har hela H0e-delen kopplats ihop med H0 delen. Provkörning pågår för fullt. Ett par mindre elfel har upptäckts. Kablar fanns till växlar men inte inkopplade. Troligen måste en H0e växel repareras. Med lite trix och massor av tur så kanske jag inte behöver plocka bort den. Ena rälen till växeltungan har lossnat från omläggande sliper. Så den tungan fungerar inte som den ska. Det fungerar i alla fall att köra. Tilligloket har snurrat runt i snart en timme utan problem. Kopplar man på vagnar så släpper dom från loket efter ett tag. Lite för ojämn räls vid modulskarvar orsakar problemet. Men så länge man har koll på vilka fel som är och vad som orsakar är jag inte speciellt orolig.