H0 bygge år 2002

Börjar bygga på min helix för att kunna bygga tredje nivån. Allt spårmaterial är Tillig. Själva helixen byggs utanför anläggningen, på golvet i “storstugan”. Bygget går bra men långsamt. Underlaget limmas ihop så jag kan inte gör så lång bit i taget. Men det ska bli max tre varv.

En kompis på jobbet gör kretskort. Han gör några åt mej för min hemmagjorta “track occupation detector”. Funkar över förväntan men inte riktigt lika känsliga som dom jag gjort tidigare. Annan optokopplare denna gång.

Lite struligt att justera Tilligs växelmotorer. Dom kräver nogran placering för att fungera bra. Går åt mycket testkörningar för att se att det fungerar.
Bangården är temporärt utlaggd för att se hur det blir. Jag har ju inga skisser att gå efter så ingen vet hur resultatet kommer att bli. Även denna byggs utanför tågrummet. Man spar mycket rygg på det.
Helixen monteras in i anläggningen. Det hela är tänkt som en test för att senare byggas om på ett mer “riktigt” sätt. Det går åt lite justeringar för att kunna köra tågen smärtfritt. Allt rullande material utom V420 kan gå i helixen. Den har för långt boggieavstånd i de snäva kurvorna.
Under våren så är all räls på trejde nivån laggt. Nu börjar den stora testen av allt. En fabrik placeras ut vid bangården. Den har smalspårsräls in i fabriken så det kommer även att bli lite sådant.
Sommaren gör att inte så mycket blir gjort. Kör lite tåg då och då. Problem med DCC anläggningen när rumstemperaturen blir hög, ca 30 grader. Jag installerar mitt ställverk för bangården. Funkar så där. Programmet hanterar inte feedback som jag trodde. Efter kontroll med Freiwald så skriver jag om programmet för att funktionen ska bli som tänkt. Lyckas inte riktigt men duger så länge. Lösningen kan vara fler feedback enheter och skippa diodmatrisen.
Hösten en börjar med att jag skaffar ett lok till, BR35. Ett ganska stort tyskt ånglok. Fortsätter med testar av spåren. Lima vagnar är hopplösa, funkar inte bra. Spårar ur och har sig. Rocos långa personvagnar går bättre. De är inte så hårda i boggien och följer därför spåret bättre.

Ändrar även min elekroinik då falska pulser genereras och ibland inga signaler alls. PC programmet blir lite tokigt då och vet inte riktigt var tågen är. Byta ett motstånd och det blir bra.
Året avslutas med att jag kopplar in ett spår på bangården. Där ska BR35 med personvagnar stå i väntan på körning. Kräver lite justering av spårläge, loket har RP25 hjul på de stora drivaxlarna. Ibland trycks en sådan axel ur spår med kortis som resultat.

Fler och större bilder finns i galleriet