Här gick det mesta på räls

Redan när dörrarna öppnade på lördag förmiddag strömmade intresserade till tåghobbymarknaden i Thomasgymnasiet.

Björn Cederstrand med pappa Peter kom från Stockholm för att koppla ihop sina moduler och tåg med andras.

FOTO: BERIT WERNER


Vuxenhobby | Intresset för modelljärnväg bara ökar. Från att ha varit en sysselsättning för barn är det i dag till största delen en vuxenhobby.

En av dem var Victor Eibl. Visst har Victor en tågbana hemma i Gnesta, men i dag var det fina bilar han var ute efter.

– Jag tycker om tåg men jag vet att det finns bilar här också, förklarade Victor som valde mellan en grå och en gul amerikanare.

Men merparten av besökarna hade kommit för att titta på tåg och tillbehör.

Robert Jansson, ordförande i Strängnäs Modelltågförening RapidHO, gladde sig åt att föreningen nu fick ett tillskott i kassan. Föreningen har 17 medlemmar, varav sex aktiva som betalar hyran för klubblokalen.

– Det är tungt. Vi får se hur länge vi orkar hålla på. Men vår tågmarknad gör att vi än så länge kan hålla oss flytande, påpekade Robert Jansson.

Ända från Tyskland

I skolans bottenvåning hade föreningen lyckats få in 20 försäljare på 68 bord. Den mest långväga “knallen” kom med sina tåg ända från Tyskland.
Intresset för modelltåg ökar stadigt.

– Det ger gemenskap och en öppen kontakt mellan både vänner och säljare. Tidigare var det mest barn som lekte med tåg. Nu har de vuxna tagit över och gjort tågsamlandet till en vuxenhobby som blivit accepterad, menar Robert Jansson.

Bygger i moduler

Med på mässan fanns även föreningen MMM, Mälar Modul Möte, som har medlemmar runt hela Mälardalen. De är intresserade av att bygga anläggningar för modelljärnväg i moduler. Ibland samlas man för att koppla ihop sina moduler och utbyta idéer och erfarenhet.

– Inom MMM, som är en virtuell förening, finns riktlinjer och rekommendationer, förklarade Peter Cederstrand från Stockholm, som var med och kopplade ihop 60-talet meterlånga moduler med räls och landskap i Thomasgymnasiets matsal.

Lördagens tåghobbymarknad blev för fjärde året i rad en succé som bara växer. Ingen tågfantast glömmer numera att boka in sig på marknaden den sista lördagen i februari.