Gefle Dagblad, 2005-10-23

En vinnande modell

Leif Ekström från Gävle har sysslat med modelljärnvägar i 50 år. I går visade han och 30 andra upp sitt rekordbygge.
Foto: Leif Jäderberg

GÄVLE
Ge 30 svenska modelljärnvägsentusiaster tillräckligt med utrymme så kan de åstadkomma underverk. I helgen har de slagit svenskt rekord och byggt en 80-metersbana på järnvägsmuseet.


De kommer från Stockholm, Uppsala och Gävle och har med sig en eller flera delar till en bana, standardiserade moduler som kan byggas ihop till ett sammanhängande rälssystem.
En del av modulerna är färdiga landskap, medan andra är knappt påbörjade. Alla finns registrerade i en databas som föreningen Mälardalens Modulmöte har upprättat. Då går det också att rita upp banan i förväg och lägga pussel när alla moduler är på plats.
Fast då gäller det att alla som har sagt att de ska komma dyker upp. Den här gången saknades det två föranmälda moduler och pusslet fick läggas om. Men det ordnade sig till slut och efter viss intrimning började också tågen rulla.
– Det är perfekt med modulbygge. Många har ju inte plats för en hel bana hemma, säger Anders Larsson från Gävle, som höll i trådarna för sammankomsten i Gävle.
Han tycker att intresset för modelljärnvägar håller i sig. Det är många som frågar och undrar om både lok och modellbygge.
Föreningens medlemmar samlas några gånger per år och bygger banor ihop. Rekordbanan finns kvar på järnvägsmuseet även i dag.

Sven-Olof Ekman