Mats Widelund slutar i Flen

Tyvärr så ska Mats Widelund sluta i Flen och börja jobba i Västerås. Men det är väl en väg att nå nya utmaningar. Hur som helst har det varit mycket roligt att spela under hans ledning. Bara att önska lycka till.

Följande text kopierad med tillstånd från EskilstunaKuriren

I april slutar Mats Widelund vid Kulturskolan i Flen och blir rektor vid Kulturskolan i Västerås. Samma stad som han själv gick musikgymnasiet i. De senaste tre åren har han lett Flens Kulturskola, en verksamhet som han tagit initiativet till.
– Det har varit roligt det jag gjort här, just samarbetet mellan olika konstarter som dans, musik och drama. Det är viktigt för eleverna. Det finns en pedagogisk styrka i detta. Eleverna får så mycket mer i form av självkänsla och självförtroende, säger Widelund som själv är intresserad av dans och drama men helst tittar på.
Idag har Kulturskolan 18 lärare som är knutna till verksamheten.
– Jag tycker vi har kommit långt här och det beror på att vi har mycket duktiga lärare.
I Västerås kommer han att basa över en verksamhet med 60 anställda, vilket han själv säger kommer att innebära en annan form av ledarskap. En förändring som han ser fram emot och utan nervositet.
Musikalen Annie
Musikaliska och personliga höjdpunkter under de sex åren som musiklärare i Flens kommun säger han sig vara musikalen Annie och när de första studenterna gick ut från Bildningscentrum Prins Wilhelm.
– Det var fantastiskt att stå och dirigera under sista föreställningen av Annie. Det hade blivit en stor succé och ekonomin var i hamn. Olika åldrar fick lära sig av varandra och kulturen var den smältdegel som jag önskade. Sedan var det härligt att sparka ut de första studenterna från BCPW. Vi hade gjort ett bra jobb, tyckte jag. Jag var tamburmajor och Flens blåsorkester spelade när eleverna kom ut.
Musiklärare i Småland
Mats Widelunds musikaliska karriär har gått från musikgymnasiet i Västerås, via engagemang i dansband och storbandsorkestrar, varav Whispering band i Örebro är ett exempel, till Musikhögskolan i samma stad. Därefter arbetade han som musiklärare i Småland under några år. Under sin tid i Nässjö hade han det numera världskända Nässjöbandet Backyard Babies som åhörare.
– De såg vår konsert på skolan och tyckte det var häftigt. Det måste varit 1992-1994 någonting, säger Widelund och skrattar.
– Däremot hade jag dem aldrig som elever.
Musikintresset har han haft sedan han var liten. Hemma i Luleå lyckades han få en av de två till klassen tilldelade platserna vid Musikskolan, genom lottning. Detta var starten på den musikaliska banan.
– Jag började med blockflöjt och det gick nog bra. Sedan fortsatte jag med gitarr. Idag spelar jag mest bastuba, trombon och elbas.
Ingen efterträdare utsedd
Widelund är även dirigent för Flens blåsorkester. Orkestern planerar att ha en avskedskonsert innan Widelund slutar efter sina tre år.
– Det känns vemodigt. Det är en samling duktiga ambitiösa amatörmusiker. Det blir en konsert innan jag slutar men vi vet inte inriktningen än.
Widelund säger att det finns ett par personer som kan vara intressanta som hans efterträdare, men än är inget bestämt.
När han vill koppla av från musiken träffar han sin familj och seglar. Han säger att han aldrig tröttnar på att utöva musik.
– Men visst kan jag få skavsår i öronen ibland, men det var värre när jag jobbade som lärare. Då fick det vara tyst när jag kom hem.
Att höra ett barn gnissla på fiolen kanske inte alltid är det mest ljuvliga att höra, men Mats Widelund är entusiastisk.
– Jag tycker musik ger mest när barn och ungdomar musicerar. För mig är det lite roligare än att höra vuxna. Det lyser liksom i ögonen på dem även om det kanske inte är lika bra musikaliskt sett.
Mats Widelund, som bor i Kvicksund med fru, två barn och katt, får efter april ett snäpp närmare till jobbet än tidigare.