månadsarkiv: november 2015

Fixar lite helix

Sakta men säkert (hoppas jag) att det går framåt med helixen. Översta biten till helixen har gjorts om och ny bit på plats. Hål gjorda för växelmotorer men lite knåpande. Växlar på lägsta plan har börjat installeras och några spår anslutna. Många kapiningar som får göras för att få till det. Men det ser rätt bra ut. Räknar med att allt räls på lägsta nivån ska vara klar i morgon. Översta delen av helixen kan då göras klar. Vad jag vet så här långt att viss elektronik saknas för avkänning. Någon växelmotor fattas säkert också. När spåren är klara och testade så måste programmet ändras. Har gjort lite ändringar men inte kunnat testa något ännu. Sen ska det testas med lite tåg som inte fungerat så bra tidigare. Målet är att allt är körklart till jul.

Har beställt lite från Signalsidan. Saknas växelmotorer och avkänning av upptagna spår. Beställde också en feedback modul. Bara lite kablage som jag måste skaffa också.

Har börjat installera elektroniken. Flyter på bra så det kan nog testköras lite i veckan. Räls fixerad men en liten bit kvar att installera. Sedan minst två växelmotorer att installera. Sedan är det dags för en liten första test.

Besökt Hallsbergs modelljärnvägsförening

Blev ett besök i Hallsberg på en öppen byggkväll som dom kallar det. Medlemmarna bygger på anläggningen men besök är ok. Har länge varit ett önskemål att åka dit och kolla in anläggningen. Imponerande vad dom har åstadkommit. Mycket signaler och belysningar som är fungerande. Det är inte en färdig anläggning och dom har en bra bit kvar. Men inga problem när tågen rullade. Visst, lite dålig kontakt kunde det vara men så byggs det samtidigt. Lite damm får man räkna med. Blir fler besök framöver.

Helix installerad

Nu är den nya helixen på plats. Med goda kamraters hjälp så slank den på plats riktigt enkelt och bra. Lite höjdjusteringar att göra och så konstruera något för anslutning till existerande bana. Vidare ska block göras och feedback kopplas in. Ser inga problem med det. Kommer också att börja titta på om elen ska göras om igen på anläggningen, kablaget har blivit riktigt rörigt med åren.

Har varit en kul erfarenhet att vara med om. Mycket kul teknik har använts för att göra detta. Inte helt nödvändigt att skära i laser men det blir mycket bra. Behöver man sen göra om något så är det snabbt gjort. Vi behövde aldrig göra om någon del. Enda lilla missen är att öronen är för nära i kurvorna så längre vagnar tar i. Men genom att bocka gängstången så fixades det problemet.

Nu är det att räkna ut hur långa block det ska vara och kapa räler. Kablage redan inlödd. Sen koppla in detektorer och ansluta systemet.

Andra varvet nästan klart

Räls lagd nu på varv två. Sista streckan kvar men den kommer att läggas när helix är installerad och på plats. Det är lite växlar som ska läggas in och det får bli på plats. Inte enkelt att gissa var dessa kommer att placeras. Vidare ska all strömmatning göras. Varje spår kommer att göras i tre block. Så bara helixen kan ha upp till 6 tåg.

Det känns riktigt bra när stigningen är under kontroll. Det är ca 3,5% lutning. Lägsta varvet är inte justerbart men i övrigt så är det gångstång. Så justering är möjlig. Blev lite snävt i innerkurvan mellan spår och stång. Men det är nu löst.

Fiber installation

Nu börjar det hända saker på området. Markrör för fibern grävs nu äntligen ner. Dom har kommit förbi min tomt så det kanske kan bli klart snart. Men det är många meter som ska ner i backen innan fibern kommer skulle jag tro. Det trevliga är att det här är att det verkar vara första vägen som det grävs. Då kanske det också blir första installationerna också.