Kategoriarkiv: H0 hobby

Tågfixardag

Länge sedan man varit så länge i tågrummet. Körts en hel del. Bla så har en del scheman justerats och rättats. Körhandtag som krånglar har rengjorts. Mycket oxid blir det på 3-4 år. Enkelt att bara torka av kretskortet och det fungerar mycket bättre.

“Lånad” bild feån Svenkst MJ Forum

En del lok som är lite dåliga på strömupptagning har fått rengjorda hjul. Samma sak där, oxid i massor. När det inte körs något så slits det inte heller.

En växel som inte läggs om ordentligt kvar att fixa och en växel som inte motorn för på sig alls. Blir nog morgondagens fixande. Har också börjat titta på bangården. Steg ett är att rensa. Gäller att hitta spåren 😉 Har ett antal växeldekodrar som kan programmeras och installeras. Sen ska det också fixas ström till de spåren. Nu har jag inte bestämt mig om det ska vara avkänning på spåren eller inte. En del ska ha så att datorn kan hantera några spår.

Datorstrul 🤬

En uppdatering av Windows10 gick åt pipan. Maskinen gick inte ens att boota. Har ingen Win10 CD för HP så det fick bli Win7. Men det går faktiskt fortfarande att uppdatera till Win10 Pro utan kostnad. Gick ganska bra att göra men eftersom det var en ominstallation så är det en massa program som saknas. Men det får installeras vartefter. Sicken finns fortfarande kvar så man kommer i alla fall åt data om det så skulle behövas.

Så nu ska Railroad4 uppdateras till Win10. Den maskinen är klonad om det skulle strula. Vad jag sett så är USB drivern för Lenz inte hel bra. Efter uppdatering så är det inte några problem med USB drivern. Känns bra så nu är det Win10 som gäller.

Tiden går, men inte tågen

Av en händelse så kollade jag lite i mitt fotoalbum utan någon speciell anledning. Så då kollade jag upp när helixen blev gjord. November 2015 så installerades den. Drygt 3 år sedan alltså. Kört lite idag och monterat två växelmotorer som släppt. Så det har inte varit någon aktivitet på länge i tågrummet. Men det fungerar ganska bra trots allt.

Ett par spår som behöver göras rena bara. Lite skumt i avkänningen i själva helixen också. Misstänker att det är feedback bussen som inte funkar. Kan vara en kabel som släppt. Hänger lite sladdar löst fortfarande och mycket saker på golvet där. Får kolla upp det.

Sen är det ett par växlar som bara lägger om åt ena hållet. Då har jag ingen ide om ännu för märkte det först när jag skulle sluta för dagen. Tror inte det är fel på motorerna, inte heller på dekodrar. Möjligen någon kabel som inte är bra.

Ska försöka göra lite mer nu när man inte jobbar längre. Borde finns några timmar över till lite hobbyverksamhet.

Mer NZ tåg

Blev några beök till i NZ på diverse tågplatser. Live steam är stort där men banor i nästan alla städer. Allt från stora till små. Vi besökte också Hamilton där det körs varje helg och den banan är stor.

I Napier finns Train World som är en numer ganska gammal bana. Bana och bana, det är flera anläggningar i olika åldrar och storlekar. Train World är den största banan. Öppet nästan varje dag och inte så mycket besökare. Men trevlig farbror som var där och pratade gärna om allt där.

GPS bugg hittad

Det har varit lite problem med den GPS jag byggt som används bla i Nya Zeeland. Lite sporadiskt tyckte jag  att streck drogs långt och konstigt. Misstanken ar att koordinater blev fel om det var för få satelliter. Har leta och funderat. Men då det är en record i databasen var tredje sekund så blir det mycket data att gå igenom. Men nu är buggen funnen och frågan är om och hur man ler den.

Felet ligger i hårdvaran, själva GPS chipet. Den gör avrundningsfel vid dygnsskifte. Timme, minut och sekund är nollor men datumet har inte ändrats. Nu är det enkelt att manuellt söka upp sådan tid och uppdatera datumet. Men man vill ju inte stöka med sådant vi skript systemet kör själv. En ändring ska göras, sen är det klart. Så det blir manuell hantering. Struligt men så blir det. Ska se om jag mailar till Adafruit och påtalar det. Kanske kan man få en ny uppdaterad krets som gör rätt.